NIŠTA NIJE TAKO DOBRO, DA NE MOŽE BITI BOLJE!

JOŠ MAJSTORIJA

HomeNovo na sajtuRaniji priloziDownloadsKorisni linkovi

NAŠA PONUDA

Tehnike pčelarenja

Sito-štampa

Geokupole

Uradi sam

 

PREPORUČUJEMOLiteraturaVideoPriče za dušu

Komentari

 

 

Strana 1

 LITERATURA

 

Jovo Kantar

TRECE IZDANJE KNJIGE

PRIPREMIO SAM ZA ŠTAMPU III DOPUNJENO i PRERAĐENO IZDANJE KNJIGE

„SA ZDRAVIM PČELAMA U XXI VEK“

ZA SRPSKO, HRVATSKO, CRNOGORSKO i BOSANSKO - HERCEGOVAČKO  JEZIČKO PODRUČJE

 

Knjiga obiluje brojnim podacima praktičnog i teorijskog značaja i ima podršku znalaca oblasti uzgajanja zdravih pčela i zdravih pčelinjih proizvida .  Obima je oko 400 stranica teksta formata B5, sa 43 tablele i 52 slika-crteža, te 13 strana popisa korištene literature. Sadržaj je namenjen za početnike kao osnovno znanje i, za napredne pčelare kao nadopunu znanja aktuelnim zbivanjima u tendencijama u svetu pčelarstva.

 

Ali ova knjiga nije obično štivo; to je knjiga jednog usamljenog »Don Kihota« koji želi da pčele oslobodi tehnologije pčelarenja bazirane na hemiji, a pčelarstvo učini humanim, oslogodi ga antibiotika, a pčele zaštiti od gušenja pirotroidima, i trovanja meda amitrazom i fumagilinom.

 

Nasuprot trendu korišćenja lekova visoke ekološke i kurativne vrednosti u zemljama Evropske unije, SAD, Kine, Australije i Japana, naši pčelari, nažalost pogrešno informisani, opredelili su se za prljavu hemiju, za lekove koji istina ubijaju krpelje, ali i zagađuju med, vosak, polen i propolis, te konzumiranjem tih proizvoda potencijalno  ugrožavaju zdravlje mladih žena u trudnoći i fetusa u majčinoj utrobi.

 

Zašto Srbija ima 800.000 invalidnih osoba [1] ?

Koliko su ovakvom stanju doprinele needukovane majke porodilje i neodgovorni pčelari?

 

Prvo izdanje knjige izazvalo je kod nas buru radosti kod EKO-pčelara i snažan otpor trovača meda i drugih pčelinjih proizvoda. U Bugarskoj je, prevedena na jezik domaćina, šest godina posle (2007). Izazvala je iznenađenje za hrabrost autora da se pojavi sa takvim štivom. Za komercijalni uspeh bugarskom izdavaču te knjige, poslužila je prethodna knjiga ovog autora („Matica misaona imenica“), koja je prevedena i izdata na bugarskom jeziku 2006. godine. U Sloveniji je, kao zemlji Evropske Unije, knjiga u proširenom i dopunjenom izdanju, 2007. godine prihvaćena kao prijatno iznenađenje i osveženje – veoma dobro, i izdavaču poslužila kao odlična reklama da izda 2008. godine i drugu moju knjigu.

Želja mi je da ovo, treće dopunjeno izdanje bude dostupno i pčelarima srpsko-hrvatsko-crnogorsko-bosanskog jezičkog područja, gde pčelarstvo posle 2001. godine dobija na zamahu. Da dobiju knjigu koja je „overena“ od stručnih veličina – osoba sa doktoratom iz veterinarskih nauka na Institutu za pčelarstvo u Sofiji, i pčelara sa doktoratom iz bioloških nauka sa nastavničkim stepenom redovnog profesora Univerziteta u Ljubljani, dve zemlje koje svojim pčelarskim standardima ispunjavaju uslove stručnih službi Saveta i Komisija Evropske Unije.

 

„…O ovoj knjizi se može reći da je značajan doprinos za današnje pčelarstvo, uz sugestiju da sadržaj shvatimo vrlo ozbiljno” (prof.dr. J.Senegačnik).

 

„Sada kada su antbiotici zabranjeni za upotrebu u pčelarstvu kao i mnogo hemijskih sredstava koji se akumuliraju u proizvode pčela i prave ih nepogodnim za ljudsku upotrebu, ne ostaje nam ništa drugo osim da iskoristimo šansu - da vratimo prirodnu zaštitu pčelinjim društvima od bolesti, kao što nam savetuje Jovo Kantar, ′kad im vratimo prirodnu hranu, jer su med i cvetni prah hrana i lek, lek i hrana za pčelinja društva′ . I treba da ga poslušamo i uradimo, dok ova šansa još postoji…“ (Dr Kalinka Gurgulova, spec vet. )

 

Cena knjige u pretplati  iznosiće 600 dinara, a na tržištu 1.000 dinara.    Sledi popis prenumeranata i zahvalnost donatorima.

 

11508, Grabovac, Vidanski kraj 54D

Kontakt telefon 063/ 69-40-70

 

Eurobank EFG

421031754

Br. računa 250-1290009181200-87

                                                                              Uz poštovanje

                                                                        čika Jovo N. Kantar


[1] U Srbiji, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, ima oko 800.000 invalidnih osoba, što je potvrdila Radio TV Beograd, Javni servis Srbije 03. decembra 2009. godine na Dan hendikepiranih osoba.

 

Rojevi

Manji pčelinjaci

Matice

Pribor i oprema

Propolis

Med

CD i DVD

Razno

Kontakt

VAŠ BANER OVDE

Copyright © 2005. Slobodan Ž. Janković; Urednik i webmaster