NIŠTA NIJE TAKO DOBRO, DA NE MOŽE BITI BOLJE!

JOŠ MAJSTORIJA

HomeNovo na sajtuRaniji priloziDownloadsKorisni linkovi

NAŠA PONUDA

Tehnike pčelarenja

Sito-štampa

Geokupole

Uradi sam

 

PREPORUČUJEMOLiteraturaVideoPriče za dušu

Komentari

 

 

Prilog broj 11.   

 

PRAKTIČNO BETONSKO POSTOLJE ZA KOŠNICE

Autor: Slobodan Ž. Janković

 

     Članak sa ovom temom objavljen je u srpskom listu "Pčelar", broj 11/2003, strana 506. Ovde je prikazan taj članak, sa nekim manjim izmenama kako bi se prilagodio prikazu na ovom sajtu.)


      Imati dobro postolje, i na njemu stabilno postavljenu košnicu, nije samo stvar izgleda, već pre svega, neophodne sigurnosti.

      U sušnim vremenima, kakva su sve češća na našim prostorima, i koja nas po prognozama naučnika očekuju u narednim letima (sa temperaturama u toku dana i od 40-440S), nije sve jedno na kakvom postolju stoji košnica.

      Postolja u celini od drveta, sa nogama pobodenim direktno u zemlju, kakvih inače najviše ima, treba da nestanu sa naših pčelinjaka. Suše o kojim je bilo reči, doprinose da se drvena postolja brzo “rasklate”, jer se, oko nogara postolja i od njih, po vertikali i horizontali pojavljuju dovoljno velike pukotine koje su prava opasnost za stabilnost košnica. I nešto jači, a ne olujni vetrovi sa kojim smo bili suočeni ove godine, mogu ostaviti pustoš.

      Dobro rešenje ovog problema, predstavljaju betonska postolja, a jedno od rešenja koje sam ja primenio predstavljeno je na slikama 1-4.

 

 

Slika 1.

 

      Na fotografiji (Slika 1.) vidi se izgled kalupa i odlivenog betonskog para postolja. Kalup je urađen za dva odlivka, ali se bez ikakvih problema, može uraditi i za četiri odlivka, ako se ima veći broj košnica. Širina  daske je 100 mm, a debljina 20-25 mm. Na crtežima (Slika 2. i Slika 3.) izgled i date mere omogućuju da se bez problema izradi kalup, a dimenzije mogu biti i drugačije od ponuđenih.

 

 

 

Treba napomenuti da se vijci M6, sa navrtkama (Slika 3.) nalaze sa obe strane kalupa, dakle ukupno 12 komada. Deo vijka sa navojem za drvo uvija se u vertikalne pregrade, a deo sa metričkim navojem M6, provlači se kroz izbušene otvore f7-8 mm na horizontalnim pregradama (Slika 3.). Ispod navrtki treba postaviti podloške od lima debljine do 2 mm i demenzija 25x25 mm, da se ne oštećuju horizontalne daske pri stezanju kalupa. Vijci (i konstrukcija kalupa u celini) omogućuju da se već posle 24 časa, kalup razdvoji, odlivci uklone i pristupi izradi novih. Dobro je da daske budu izrendisane, i da se pre nalivanja betona namažu prerađenim uljem, ili jednostavno ovlaže vodom. Za izradu jednog para odlivaka potrebno je 7 lopata šljunka i dve lopate cementa. Ovaj sastav daje dovoljnu čvrstinu odlivcima, ali se po želji, može uraditi i armatura od betonskog gvožđa f6 mm, u obliku slova “N” sa sva četiri povijena kraka u gornjem delu za 1800.

      Postolja su tako dimenzionisana, da omoguće i eventualno ukopavanje od 50-60 mm i naknadno sleganje do donjeg dela jezgra postolja, što finalno daje izvrsnu stabilnost i dovoljnu visinu leta košnice od tla.

 

 

Slika 4.

 

      Kako postolja izgledaju u funkciji , prikazano je na fotografiji (Slika 4.). Dvomatične i tromatične košnice, i pod naletima olujnog vetra, ali i u svim ostalim vremenskim uslovima, bile su, i jesu veoma stabilne i sigurne.

       

 

Rojevi

Manji pčelinjaci

Matice

Pribor i oprema

Propolis

Med

CD i DVD

Razno

Kontakt

VAŠ BANER OVDE

Copyright © 2005. Slobodan Ž. Janković; Urednik i webmaster