NIŠTA NIJE TAKO DOBRO, DA NE MOŽE BITI BOLJE!

JOŠ MAJSTORIJA

HomeNovo na sajtuRaniji priloziDownloadsKorisni linkovi

NAŠA PONUDA

Tehnike pčelarenja

Sito-štampa

Geokupole

Uradi sam

 

PREPORUČUJEMOLiteraturaVideoPriče za dušu

Komentari

 

 

 Prilog broj 13.

Proturojevi džep

Autori: G. I. SEREBRENIKOV i Z. M. LOKTIONOVA

Priredio: Slobodan Ž. Janković

  

 

Opštepoznato je, koliko glavobolje zadaje rojenje. Ono narušava sve planove pčelara i jako smanjuje produktivnost pčelinjaka.

Radeći sa pčelama više od četvrt veka, ispitivali smo mnoštvo proturojevih metoda, no, nažalost. Najbolje nade pružio je takozvani „proturojevi džep" — prostor za zračenje pod gnezdom. Naime, ostavi se prostor ispod okvira plodišta visine od 10 cm.

Ovaj prostor horizontalno pregrađujemo šper-pločom na dva odeljenja: 8 cm — neposredno proturojevi džep i 2 cm — uobičajeni podokvirni prostor (vidi sliku). Šperploča služi kao druga podnjača, u kojoj provrtimo devet otvora sa dijametrom od 4 cm za prolaz pčela iz gnezda u prostor za zračenje (proturojevi džep).

Šema košnice sa proturojevim džepom:

  1.— telo košnice,

  2.— okvir,

  3. — podokvirni prostor,

  4.— pregrada od šper-ploče,

  5.— leto,

  6.— krov,

  7.— otvori za promaju,

  8. - mreža,

  9.— prostor za zračenje,

10.— podnjača,

11.— poletaljka.

 

Šta nas je nateralo da pregradimo sa šperpločom vazdušni prostor da bi se stvorio podokvirni prostor od 2 cm i prostor za zračenje od 8 cm?

Poznato je da rojeve pčele svoje neradno vreme provode u prohladnom mestu košnice — ispod zaleženih okvira i u podokvirnom prostoru. U osmatranoj košnici mi smo zapazili, kako matica spuštajući se radi nošenja jaja na niže, delove okvira i pod uticajem rojevih pčela, svaki put nosi jaja u dno matičnjaka koji su izgrađeni na krajevima zaleženih okvira.

Proturojevi džep (prostor za zračenje) daje mogućnost odvajanja rojevih — neradnih pčela od matice i njenih pratilaca, pčela voskarica i hranilica.

Glavno leto ostavljamo u prostoru za zračenje. Na suprotnoj strani leta (radi boljeg zračenja) izrežemo otvore koje prekrijemo metalnom mrežom.

Da bi izletale iz košnice, pčele moraju proći kroz otvore na šperploči (kao drugoj podnjači), spustiti se u prostor za zračenje (proturojevi džep), a zatim kroz leto izići napolje. Odvajanje podokvirnog prostora od prostora za zračenje ima ogromno značenje. Sve rojeve pčele kroz otvore na šperploči premeštaju se u proturojevi džep kao jedino slo-bodni i prohladni dio košnice i zadrže se tu, tako da ne smetaju na okvirima i ne izgrađuju matičnjake i prema tome ne podstiču maticu na nošenje jaja u matičnjake koji se već nalaze na okvirima sa leglom.

Prostor za zračenje pruža veliku uslugu pčelama i zimi. Vlažan vazduh spušta se na nadpodnjaču od šperploče, prolazi kroz njene otvore u prostor za zračenje i izlazi napolje. Zimi, leto i otvori za provetravanje ostaju otvoreni. Gnezdo uvek ostaje suvo, bez vlage i plesni.

U košnicama sa proturojevim džepom držimo pčele već tri sezone i za to vreme ni jedno od 10 društava nije se rojilo.

Iz „Pčelovodstva" br. 2/79.

Preveo Dušan Šakota,

Sarajevo

 

Rojevi

Manji pčelinjaci

Matice

Pribor i oprema

Propolis

Med

CD i DVD

Razno

Kontakt

VAŠ BANER OVDE

Copyright © 2005. Slobodan Ž. Janković; Urednik i webmaster