NIŠTA NIJE TAKO DOBRO, DA NE MOŽE BITI BOLJE!

JOŠ MAJSTORIJA

HomeNovo na sajtuRaniji priloziDownloadsKorisni linkovi

NAŠA PONUDA

Tehnike pčelarenja

Sito-štampa

Geokupole

Uradi sam

 

PREPORUČUJEMOLiteraturaVideoPriče za dušu

Komentari

 

 

 Prilog broj 14.

PRIBOR ZA SAKUPLЈANЈE PROPOLISA

Priredio: Slobodan Ž. Janković

(Objavljeno u časopisu „Pčelar“ broj 4./1979.)

B. STANOJČIĆ.

U poslednjih nekoliko godina propolis nalazi sve širu primenu kako u narodnoj tako i u huma-noj medicini. U nekim zemljama on se i zvanično primenjuje na klinikama i drugim zdravstvenim ustanovama. Kod nas se, takođe, mada još polako, otkupljuje i prerađuje. Ima ga i u apotekama. Zbog toga su i pčelari zainteresovani kako da sakupe komercijalnu količinu ovog dragocenog produkta pčela, a da pri tome ne utroše suviše mnogo vremena. Interes pčelara je i da sakupe što čistiji propolis, jer mu je cena znatno veća.

U sovjetskom časopisu „Pčelovodstvo" br. 11/78. video sam interesantnu konstrukciju pribora za sakupljanje propolisa, koji su konstruisali baškirski pčelari B. M. i V. B. Atanaševi. Pribor se sastoji od dvodelne rešetke (izgled na crtežu), od kojih lajsne jednog dela preklapanjem ulaze u proreze drugog dela. Rešetka ima uzdužne (1) i poprečne (2) lajsne i osu (3). Dimenzije lajsni: uzdužne — 3x10x150 mm; poprečne — 7x7x300 mm. Osa je izrađena od čelične šipke prečnika 3 mm. Drveni delovi su od lipe. Kaže se da su ove dimenzije usaglašene biologiji pčelinjeg društva.

Da bi se sprečilo lepljenje propolisa po bočnim površinama rešetke, poželjno je da se ona izdigne iznad ramova 4,7 — 9,5 mm.

Slika 1. Rešetka za sakupljanje propolisa

Kada su prorezi rešetke zatvoreni propolisom, rešetka se vadi iz košnice i preklapa, tako će lajsne jednog dela isterati propolis iz proreza drugog dela. Odvajanje propolisa će biti znatno uspešnije ako se rešetka prethodno ohladi do temperature ispod nule. Tada je propolis krt i lako se odvaja od rešetke.

Pošto rešetka svojim dimenzijama ne poklapa kod svih tipova košnica celo leglo, smatram da bi bilo dobro da se napravi okvir oko rešetke s tim što bi rešetka zajedno sa okvirom bila istih dimenzija kao poklopna daska. Adaptacija se može i drukčije izvesti, ako tip poklopne daske nije podesan za ovaj način (u ruskom tekstu se ne pominje adaptacija, to je mišljenje autora teksta).

 

Rojevi

Manji pčelinjaci

Matice

Pribor i oprema

Propolis

Med

CD i DVD

Razno

Kontakt

VAŠ BANER OVDE

Copyright © 2005. Slobodan Ž. Janković; Urednik i webmaster