NIŠTA NIJE TAKO DOBRO, DA NE MOŽE BITI BOLJE!

JOŠ MAJSTORIJA

HomeNovo na sajtuRaniji priloziDownloadsKorisni linkovi

NAŠA PONUDA

Tehnike pčelarenja

Sito-štampa

Geokupole

Uradi sam

 

PREPORUČUJEMOLiteraturaVideoPriče za dušu

Komentari

 

 

 

Prilog broj 15.

ТУНЕЛ ПРОТИВ ГРАБЕЖИ

 UDК-638.147.1

 

Autor: ЈОВО МИЋУНОВИЋ, Београд

Priredio: Slobodan Ž. Janković

 

(Objavljeno u listu "Pčelar" broj 4/1980.)

Сви пчелари знају шта је грабеж, као и то колико је тешка борба за њено сузбијање. Пре две године, одлучио сам да покушам сузбијање грабежи на један нов начин, за који сам направио једну малу справу коју сам назвао ТУНЕЛ јер на њега и личи (изглед на слици).

Тунел против грабежа

Тунел је направљен од танког дима и дрвене лајсне. Лимени део тунела је дужине 150, ширине 20 а висине 7 мм. Дрвена лајсна је дужине 250, ширине 20 X 15 мм. Дрвена лајсна је на средини урезана у ширини 20, дубини 8 мм. Лимени део тунела, који има изглед правоугаоног корита без чеоних страна, једним својим крајем је причвршћен за дрвену лајсну у урезу а други слободни увуче у отвор лета, дрвена лајсна затвори остали део лета. Пчеле сад могу да излазе и улазе само кроз тунел а пошто је тунел доста дугачак и узан, пчеле га врло лако бране а туђице се не усуђују дубље да продру у непознат простор па одустају од намере. Ова направица се може користити на сваком типу кошница па чак и на вршкарама. (Слика бр. 1).

Слика бр. 1.

Тунел се обавезно ставља на новоформиране нуклеусе следећег дана да би се сачекало да се старе пчеле-излетнице врате у матично друштво. Прве и друге вечери нуклеусе не прихрањивати сирупом. Тек треће вече почиње се са прихрањивањем.

На истој дрвеној лајсни може се поставити два тунела (изглед на сл. бр. 2) који имају исте димензије првог, ставити их на стара друштва, кад се укаже потреба, а предност им је у томе што омогућава излет већег броја пчела и пролаз ваздуха. Кад се ово ради, одмах по стављању тунела, један обавезно затворити малим лименим вратанцима. Пошто се ситуација смири, отвори се и пчеле кроз обадва пролазе.

Радећи овако, ослободио сам се свих мука, губљења времена, нервирања а и штете.

Од невоље нема школе боље.

 

Rojevi

Manji pčelinjaci

Matice

Pribor i oprema

Propolis

Med

CD i DVD

Razno

Kontakt

VAŠ BANER OVDE

Copyright © 2005. Slobodan Ž. Janković; Urednik i webmaster