NIŠTA NIJE TAKO DOBRO, DA NE MOŽE BITI BOLJE!

JOŠ MAJSTORIJA

HomeNovo na sajtuRaniji priloziDownloadsKorisni linkovi

NAŠA PONUDA

Tehnike pčelarenja

Sito-štampa

Geokupole

Uradi sam

 

PREPORUČUJEMOLiteraturaVideoPriče za dušu

Komentari

 

 

Prilog broj 16.  

Zaštitni češalj protiv miševa

(Objavljeno u listu "Pčelar" broj 3/1980.)

Autor: Ivan Knjiha, Kraljevo

Priredio: Slobodan Ž. Janković

Čitajući članak „Da ne zaboravimo i obične poslove" (J. Baćević, „PČELAR" br. 11/79), u kome se, pored ostalog, govori i o šteti koju nanose miševi i rovčice, kada se usele u košnice, podstaklo me je da napišem par reči o tome kako je Pavle Ostraćanin, pčelar iz Kraljeva, na sasvim jednostavan i jeftin način rešio ovo pitanje.

Radi se o sledećem: Potrebno je za svaku košnicu letvica 8 X 20 mm (može i drugačija, onakvu kakvu pčelar ima pri ruci) i da je nešto duža od dužine leta, i ekserčići 1x20 mm (oni kojima se ukivaju letvice na ramovima).

Ekserčići se ukivaju sa donje strane letvice na rastojanju 6—7 mm, toliko da samo pčele mogu nesmetano da prolaze. (Vidi crtež na kome je prikazano kako izgleda letvica sa ukovanim ekserčićima).

 

 

Zatim se letvica pričvrsti iznad leta tako da glave ekserčića dodiruju dasku poletaljke. Pričvršćivanje se može izvršiti pomoću zavrtnjeva za drvo (holcšrafovima) ili rajberima. Naravno da se u zimskim mesecima ne bi smelo zakivati ekserima, da lupanje po košnici ne uznemiri pčele.

Za izradu ovih češljeva nije potrebna, dakle, nikakva stručnost i posebni alati, pa smatram da ih može napraviti svaki pčelar i sa najskromnijim mogućnostima. Već odmah se vidi da su ovi češljevi, čak, i bolji od limenih jer ne oštećuju pčele prilikom njihovih prolazaka kroz njih.

____________________

Napomena priređivača: Prilog je interesantan zbog njegove jednostavnosti, efikasnosti i lake izrade u svakoj prilici. Otvara se mogućnost za kreativan pristup, pri samoj realizaciji ove ideje, jer su moguća različita rešenja za letvu, a ekseri kao osnova ideje ostaju. Ovo rešenje ima i zaista vredan kvalitet - nema oštećenja krila pčela, kao što je slučaj kod mnogih češljeva izrađenih postupkom prosecanja na presama.

 

Rojevi

Manji pčelinjaci

Matice

Pribor i oprema

Propolis

Med

CD i DVD

Razno

Kontakt

VAŠ BANER OVDE

Copyright © 2005. Slobodan Ž. Janković; Urednik i webmaster