NIŠTA NIJE TAKO DOBRO, DA NE MOŽE BITI BOLJE!

JOŠ MAJSTORIJA

HomeNovo na sajtuRaniji priloziDownloadsKorisni linkovi

NAŠA PONUDA

Tehnike pčelarenja

Sito-štampa

Geokupole

Uradi sam

 

PREPORUČUJEMOLiteraturaVideoPriče za dušu

Komentari

 

 

Prilog broj 2.

 

Dizalica za rad na pčelinjaku

 

Autor: Slobodan Ž. Janković

 

 Slika 1.

Na slici 1. prikazana je dizalica za rad na pčelinjaku, za koju je bilo potrebno oko 6 dužnih metara šavnih cevi preseka 30x20 mm, nikad iskorišćeni lanci za sneg za putnički automobil, ručna dizalica plaćena 1200,00 dinara, 1100 mm "V" profila 25x25 i debljine 2 mm, i još nešto drugog materijala.

Visina stubova dizalice je 2200 mm i ima stopu dužine 600 mm (dakle stub ima oblik obrnutog slova "T"). Širina postolja dizalice (gornja prečka) iznosi 1400 mm, i sa stubovima je spojena pomoću vijaka, iz čega proizilazi da se postolje može rasklopiti i spakovati.

Na gornjoj prečki su pokretna "kolica" na koja se kači dizalica. Ceo sistem vešanja vidljiv je na slici 1.

Sa ovom dizalicom, kao što se vidi, moguće je podići 2 plodišna tela i tri DB polunastavka (ili tri Farar nastavka), pomeriti u odgovarajućem pravcu (zavisno od smera postavljanja postolja), podići i smestiti, npr. pojedine nastavke u kolica i sl.

 

Slika 2.

 

Na slici 2. se vide detalji vešanja nosača košnice, i kako se postavljaju lanci, da bi se ostvarilo pritezanje i sigurno držanje košnice.

Naime, nosači od "V" profila, podizanjem jedne pa druge strane koš-nice, postavljaju se ispod podnjače, lanci se kače za ušice, i podizanjem košnice uz pomoć dizalice, istovremeno se, (vidi položaj lanaca) ostvaruje i sigurno držanje košnice.

 

Rojevi

Manji pčelinjaci

Matice

Pribor i oprema

Propolis

Med

CD i DVD

Razno

Kontakt

VAŠ BANER OVDE

Copyright © 2005. Slobodan Ž. Janković; Urednik i webmaster