NIŠTA NIJE TAKO DOBRO, DA NE MOŽE BITI BOLJE!

JOŠ MAJSTORIJA

HomeNovo na sajtuRaniji priloziDownloadsKorisni linkovi

NAŠA PONUDA

Tehnike pčelarenja

Sito-štampa

Geokupole

Uradi sam

 

PREPORUČUJEMOLiteraturaVideoPriče za dušu

Komentari

 

 

 Prilog broj 20.

 

(Iz knjige "KOŠNICA", autora Zorana Milanovića)

PRIKAZ JEDNE KOŠNICE ZA DVOMATIČNO PČELARENJE

Priredio: Slobodan Ž. Janković

 

Košnica konstruisana  samo za dvomatično pčelarenje Ukrajinskog pčelara I.A.Fodorčenka koju je opisao u svojoj   knjizi  predstavlja po svojoj konstrukciji i dimenzijom ramova novinu u shvatanju savremene košnice za dvomatično pčelarenje. Dosta se razlikuje od do sada poznatih košnica adaptiranih za dvomatični rad.

 

 

 

                              Prednja strana                     Zadnja strana

 

Slika 1.

(Patentirana pod nazivom "Intensiv - 2PKUMF".)

 

Sa svojim karakteristikama i konstrukcijom prvenstveno je prilagođena prirodnom nagonu pčela za razvoj i skladištenje hrane a po uprošćenom načinu  rada  pruža  uslove vrlo vi-soke produktivnosti. Laka je za opsluživanje i sa njom mogu pčelariti i fizički slabija lica.

Ona u sebi sadrži sva savremena dostignuća iz oblasti pčelarstva kao; visoki plodišni ram prilagođen prirodnom nagonu pčela za razvoj i zimovanje, visoku podnjaču, kasetna medišta sa niskim razređenim ramovima, planirano provetravanje, povećanu toplotnu izolaciju, mogućnost stalnog smeštaja na vozilu ili u paviljonu i dr.

Autor već na koricama knjige iznosi podatke o prinosima koje postiže sa jednom košnicom u toku sezone;

• Tržišnog meda................................ 100-200 kg

• Matičnog mleča..................................0,1-0,2 kg

• Propolisa.........................................0,2-0,3 kg

• Pčelinjeg otrova..................................10-15 mg

• Polena .................................................9-10 kg

• Voska......................................................Z-4 kg

Iz iznetih podataka se ne vidi kvalitet i broj paša u toku sezone ali, bez obzira na to, rezultati su više nego odlični.

U čemu je novina njegove košnice i pčelarenja? Sve negativnosti, pomenute   kod   adaptiranih košnica za dvomatičnio pčelarenje, su kod ove košnice potpuno ili delimično otklonjene kao:

• Obe zajednice su smeštene u donjem telu, u njoj pčele po prirodnom nagonu, unose nektar iznad svog legla.

• Pčele se ne izlažu stresu pred pašu, usmeravanjem sabiračica iz gornje zajednice u medište ispod nje ili pojačanjem prenošenjem legla i pčela iz pomoćne zajednice odnosno spajanjem dve ili više zajednica.

O posledicama ovih radova pred pašu rečeno je u prethodnom tekstu.

• Pregled, lečenje, zamena matica ili druge intervencije u jednoj zajednici ne uznemirava se druga. Obe su zajednica jednako lako pristupačne za svaku intervenciju.

• Proširenjem jedne vrši se automatski i proširenje druge zajednice, te nema opasnosti od rojenja koje se može pojaviti kod dvomatičnog pčelarenja gde se jedna zajednica nalazi smeštena iznad druge.

• Obodnom perforacijom podne i poklopne daske vrlo dobro je rešeno provetravanje kako u letnjem tako i u zimskom periodu

• Nema međupodnjače koja otežava provetravanje

• Isključeno je podizanje teških nastavaka ili polunastavaka,  pa je rad sa ovom košnicom olakšan pčelarima koji sami pčelare kao i fizički slabijim pčelarima.

Osnovna karakteristikaa ove košnice je njen visoki plodišni ram.

Dok je kod svih poznatih košnica visina rama manja od njegove širine, kod ove košnice je obrnuto. Spoljne dimenzije rama su:

• Visina ..........................440 mm (300)

• Širina............................340 mm (440)

Po položaju uspravan pravougaonik. Poređenja radi približan je kao uspravan ram DB košnice čije su dimenzije date u zagradi.

 

                Fedorčenkov             Dadan-Blatov

 

   Slika 2.

 

Na slici levo prikazano je pčelinje klube na ramu ove košnice a desno na DB ramu. Očiglepna je prednost visokog rama za zimovanje pčela s obzirom na oblik klubeta i visinu medne kape.Ovakav ram je i više prilagen prirodnom zahtevu pčela a otklonjeni su i neki nedostaci široko niskih ramova.

 

OPIS KOŠNICE

Plodište

 

Plodišno telo ove kopšice ima spoljne dimenzije:

       • Širinu ..................500 mm (412 mm)

       • Dužinu ...................400 mm (504 mm)

• Visinu ....................600 mm. (242 mm)

Poređenja radi spoljne dimenzije plodišnog tela LR košnice date su u zagradi.

Telo je podeljeno po vertikali na dve komore. U svakoj komori predviđenoj za plodište smešteno je po šest ramova( u Ukrajini međuramno rastojanje je 35mm).

Šest ramova dimenzija 440 H 340 obezbeđuje površinu plodišnog dela od 180 dm2 što je sasvim dovoljno za pun razvoj legla vrlo plodne matice od 100 dm2 i ostali deo od 80 dm2 za smeštaj hrane za ishranu legla od 15 kg (vidi proračun na str 51). Količina hrane računata je, sa smeštajnom zapreminom u visokoj mednoj kapi, zbog produbljenih ćelija, povećana za 20%. Ovim je obezbeđena više nego dovoljna količina hrane pored legla koja mora  uvek biti prisutna u plodišnom telu za podsticanje matice na aktivno polaganje jaja. Dopuna za zimsku rezervu hrane, koja je kod ove košnice predviđena od 21 - 24 kg, smestiće se u deo praznih ćelija posle prestanka legla jesenjom pašom ili prihranom.

Visina plodišnog tela od 600 mm uslovljena je pored visokog rama i visokim prostorom iznad podnjače, do donjih letvica ramova.

Ovaj prostor od 120 mm (kod poznatih košnica je visine 20-22 mm) obezbeđuju vrlo povoljne klimatske uslove u košnici posebno u zimskom periodu. Zimsko klube je udaljeno od hladne podnjače a kroz ovaj prostor, kao toplotnu pretkomoru, prolazi i zagreva se spoljašnji hladan vazduh pre nego što dođe do zimskog  klubeta.  Zahvaljujući  toj  toplotnoj predkomori zimsko klube se formira na donjim delovima rama ostavljajući veći prostor u gornjem delu za formiranje visoke medne kape

Drugo, visok prostor iznad podnjače omogućava smeštaj unutrašnjeg sakupljača polena sa kojim se vrlo lako manipuliše, izvlačenjem sa zadnje strane, bez podizanja teških tela košnice i bez uznemiravanja pčela.

 

Medište

 

Iznad plodišnih delova, kao i kod svih drugih košnica nalaze se matične rešetke a iznad nje u periodu paše postavlja se jedno telo sa tri medišna polunastavka kasetnog tipa. Medišni ramovi su tipa poluramova visine 230 mm sa međuramnim rastojanjem od 41 mm.

Medišno telo je ormarić, od vodootporne šper ploče debljine 10 mm, bez donje i gornje stranice. Na bočpim straiicama su tri para klizača od alumipijuma profila "L" na kojima se uvlače kasete. Zadnja strana ormarića čine vrata pa je omogućeno lako vađenje kaseta. Po završetku paše skida se medište i košnica u zimu ulazi samo sa plodišnim telom.

 

 

Rojevi

Manji pčelinjaci

Matice

Pribor i oprema

Propolis

Med

CD i DVD

Razno

Kontakt

VAŠ BANER OVDE

Copyright © 2005. Slobodan Ž. Janković; Urednik i webmaster