NIŠTA NIJE TAKO DOBRO, DA NE MOŽE BITI BOLJE!

JOŠ MAJSTORIJA

HomeNovo na sajtuRaniji priloziDownloadsKorisni linkovi

NAŠA PONUDA

Tehnike pčelarenja

Sito-štampa

Geokupole

Uradi sam

 

PREPORUČUJEMOLiteraturaVideoPriče za dušu

Komentari

 

 

 

Prilog broj 22.

 

Osnovni pčelarski alat - Labud

 

Za porudžbinu kliknite ovde.

 

Kod lekara slušalice, kod kovača čekić, kod zubara klešta, kod pevača mikrofon, kod tesara tesla....., a kod pčelara pčelarski nož.

Kod nas je taj naziv ustaljen godinama iako na samom alatu nož(u pravom smislu) skoro i da ne postoji jer samo zbog gornjeg dela koji je blago zatupljen naši pčelari mu dadoše taj naziv.

Englesko govorno područje koristi izraz "hive tool" što bi u prevodu bilo "košničin alat", dok francuzi imaju, takođe svoj naziv "leve cadres" ili "podizač ramova" koji takođe priliči konstrukciji .

U martu 2005 na tržištu se pojavio Labud kao osnovni alat kod svih pčelara koji je patentiran u zavodu za zaštitu intelektualne svojine.

Osnovna ideja prilikom konstrukcije ovakvog alata bila je da i pčelari imaju jedan kvalitetan, dugotrajan i funkcionalan alat kao što mnoge profesije imaju i da se kao takav, prema njemu odnose na pažljiv način, da ga čuvaju, uživaju u radu sa njim i da to bude jedna večna stvar koja se kupuje samo jednom.

Ideja je bila da se zadovolje mnogi kriterijumi koji dosadašnji alati ovakve vrste nisu imali: od kvaliteta materijala do funkcionalnosti, od dizajna do ergonomičnosti.

Kvalitet materijala

Za materijal alata odabran je visokokvalitetni nerđajući čelik sa mehaničkim karakteristikama koje odgovaraju kontaktima unutar same košnice pa je zbog toga cena ovog alata morala biti prilično visoka za naše uslove.

Materijal korica

Za korice se koristi visokokvalitetna parena orahovina

Materijal lepka

Za materijal lepka odabran je visokokvalitetni lepak čuvene marke Bison. Ali pri prvoj seriji alata došlo je do greške u izboru lepka. Cilj je bio da se izabere najjači lepak koji trenutno postoji u svetu. I izabran je, samo što za ovakvu vrstu kontakta(metal-drvo) jaki, krti lepkovi, nisu pogodni za drvo, zato što pod uticajem vlage pa sunca, samo drvo radi i dolazi do popuštanja adhezione sile na kontaktu lepak-drvo. Sada se koristi lepak na bazi gume tako da je rešenje više nego idealno, adhezione sile su daleko veće a ispitivanjem(izlaganjem na suncu, vodi) to je i potvrđeno.

Funkcionalnost

Treba dodati da je svaka veličina na donjem delu kuke pažljivo i duže vreme dimenzionisana. Pet modela slične kuke je bilo pre konačnog rešenja.

Dizajn i ergonomičnost

Sam dizajn alata je urađen kako bi se zadovoljio ne samo estetski izgled nego i sama ergonomičnost.

Obrada:

Svi delovi se obrađuju vrhunskom, laserskom tehnologijom i podaci su zadati kompjuterski.

Dve operacije oštrenja postižu da se dobije veoma precizan ugao oštrenja.

Ručno se obrađuju korice i poliraju se svi delovi na samom alatu tako da svaki kupac dobija "unikat".

U početku nije bilo ručne obrade ali se pokazalo da alat dobija na vrednosti ako se po tom pitanju uloži malo truda. Povećana debljina korica omogućila je da reljef na koricama dođe do izražaja.

Veličina:

Pri konstrukciji alata uzeto je u obzir da je najveća moguća šaka kod čoveka(mereno bez palca) oko 140 mm. Takva šaka ipak ne postoji, ali zbog nepravilnog držanja ovog alata pojedini pčelari su se žalili da ih kuka na donjoj strani bode.

Ovo je, ipak, uzeto u obzir pri konstrukciji novog modela bez obzira na prvi proračun.

Težina:

Težina alata je 110 grama

Premaz na koricama:

Pre stavljanja premaza vrši se "bajcovanje" površina samog oraha. Posle sušenja i čišćenja površina nanosi se fini premaz koji u svom sastavu sadrži i pčelinji vosak.

Ostali sastojci premaza: alkidne smole, svetlosno i vremenski postojani pigmenti i UV filtri.

Na prezentacijama svetskih proizvođača opreme možete videti kakve alate kupuju pčelari u svetu danas, tu je uglavnom i čuveni "američki nož" koji je osvojio svetske prostore:

Švedska kompanija "Swienty" :

http://www.swienty.com/default.asp?pid=11&s=Yes

Dadantova korporacija(USA):

http://www.dadant.com/catalog/index.php?cPath=22&osCsid=55a3556a72e8e411617d14af3c1aeda9

Thomas (FRA)

http://www.apiculture.com/thomas/en/index.htm

A evo šta su o Labudu rekli oni koji ga imaju i koji su ga koristili, na pitanja o vrlinama i manama. Treba dodati da se veći deo primedbi korigovao i da je sada u prodaji modifikovani model, pa se zahvaljujemo svima koji su uputili iskrene primedbe koje su pomogle usavršavanju ovog alata:

Hasan Džanović, Priboj na Limu (033-54-408):

"Fenomenalan nož, praktičan. Pokazao se izuzetno korisnim pri radu sa ramom i ja jednostavno ne mogu bez njega. Veličina je taman."

Radovan Aga Markov, Novi Sad (021-523-833):

"Nož je originalan, veoma kvalitetno i brižljivo izrađen i izuzetno dizajniran. Na našem tržištu nema ništa lepše i korisnije što bi se, kao praktičan dar, moglo pokloniti kolegi pčelaru. Volim lepe stvari i drago mi je da ga imam u alatu, kojim se, naravno, služim. Navikao sam da mi nož(na strani gde je, inače korisna "kuka"), ima oštar, iskrivljeni deo za struganje, pa mi to nedostaje. Strana prilagođena za prste je pogodnost, ali i mana-ograničava manipulaciju nožem tokom rada."

Djoko Zečević, Nova Varoš (033-63-160):

"Nož je izuzetan, praktičan i lep a jedine mane koje bih nabrojao su cena i trebalo bi da je malo veći"

Vladimir Krstić, Aranđelovac (034-713-357):

"Ja ga jednostavno i ne koristim. Toliko je lep da mi stoji još kao ukras, prosto mi je žao da ga vadim iz kutije koja je u ormaru."

Milan Matić, Šabac (015-323-599):

"Sve je ok. Lep, zgodan za rad-jednostavno nemam primedbi. Jedino šta bih rekao je da mi se korica jednom odlepila"

Milan Petrović(njegov otac se javio), selo Skrađani (015-292-358):

"Nemojte više proizvoditi taj nož. Ne sviđa mi se i mislim da je moj sin bacio pare"

Rodoljub Živadinović, Žitkovac (018-846-734):

" Nož je veoma lep i kvalitetan, izuzetno praktičan za rad sa ramovima. Ima samo jednu realnu manu koja se ogleda u tome što je sečivo isuviše debelo(mada tako verovatno mora zbog čvrstine) i dosta oštećuje nastavke prilikom njihovog razdvajanja. Ali kad se dodje do ramova, odlično je prilagođen radu sa njima. Ima i jednu subjektivnu manu, jer je moja šaka široka pa je kratak i prilikom rada me drugi kraj noža bukvalno bode u šaku"

Dragan Stekić, Vladimirci (015-513-896):

"Žao mi je da ga koristim koliko je lep, tako da evo već skoro godinu dana kako ga imam a ja ga ne koristim"

Slobodan Janković, Obrenovac

"U pitanju je pčelarska alatka svetske izrade, bez takmaca među alatkama iste vrste u svetskim razmerama. Dizajn i ergonomska rešenja su na svetskom nivou, i iskreno, nisam bio u prilici da imam(ili vidim) pčelarski nož sa toliko pozitivnih odlika. Svi elementi noža su matematički dobro odrađeni, tako da se sve potrebne radnje, za koje je namenjen, obavljaju sa izuzetnom lakoćom i preciznošću. Generalno svaki pčelar bi trebao da ima najmanje dva ovakva noža: jedan za rad(za života mu za te namene neće trebati drugi), a drugi, da u trenucima odmora, povremeno uživa, posmatrajući jedno umetničko delo."

Jan Durgola, Padina (013-668-109):

"Prezadovoljan sam. Imamo ga i ja i ujak i stvarno je zadovoljstvo raditi sa njim. Jedino mi se jedna strana korice bila odlepila ali sam je ja ponovo zalepio i sada je ok.

Milovan Milovanović, Kladovo (019-807-097)

"Mnogo mi se sviđa. Imam više noževa i nisam se razočarao. Slike pozadi kutije su istinite a retko se dešava da je to kod robe tako."

Na kraju, sami procenite koliko ovaj Labud ima "ptičijeg gripa" u odnosu na ostale ptice u ovoj branži. Jedno je sigurno, svi opasni virusi biće odstranjeni, a oni dobri moraju se umnožiti jer svaki pčelar beži od loše zaraze.

 

 

Rojevi

Manji pčelinjaci

Matice

Pribor i oprema

Propolis

Med

CD i DVD

Razno

Kontakt

VAŠ BANER OVDE

Copyright © 2005. Slobodan Ž. Janković; Urednik i webmaster