NIŠTA NIJE TAKO DOBRO, DA NE MOŽE BITI BOLJE!

JOŠ MAJSTORIJA

HomeNovo na sajtuRaniji priloziDownloadsKorisni linkovi

NAŠA PONUDA

Tehnike pčelarenja

Sito-štampa

Geokupole

Uradi sam

 

PREPORUČUJEMOLiteraturaVideoPriče za dušu

Komentari

 

 

 Prilog broj 23.

                            

Dušan Stojković, rođen je 04.06.1936 u Bačini - šira okolina Kruševca. Nastavnik tehničkog obrazovanja u penziji. Hobi mu je inovatorstvo u svim  oblastima, a naročito u pčelarstvu. Za inovacije u pčelarstvu dobitnik je zlatne i srebrne medalje. Nosilac je priznanja ZASLUŽNI PČELAR, Saveza pčelarskih organizacija Srbije.

TOPIONIK, DEKRISTALIZATOR I INVERTOR

U cilju olakšavanja rada u pčelarstvu preporučujem vam uređaj višestruke namene koji je u praksi pokazao odlične rezultate.

Izrada uređaja

Od starog bojlera odsecite, počev od gornjeg kraja, 60 st. Pri dnu izbušite otvor da u njega možete  staviti  cev 3/8 cola. Cev iskrivite (1) i zavarite. Na suprotnoj strani izbušite otvor, na najnižoj mogućoj tački, da se može instalirati grejač za veš mašinu (13).

Iznad grejača izbušite otvor za cev sonde (8). Na visini od 30 cm postavite ispust (6). Ispust je parče cevi 1/2 cola. Ako hoćete da vam uređaj bude komforan postavite slavinu sa kugličastim ventilom. U suprotnom može  poslužiti čep. Napravite dva kružna diska od lima debljine 2 mm i izbušite burgijom 6 mm što veći broj otvora (7 i 14). Od lima debljine 1-1,5 mm napravite zaštitnik grejača (12), koji je istovremeno i nosač komandi.

1.Cev za dolivanje vode. 2 i 4. Oslonac.

3. Posuda za dekristalizaciju i invertovanje.

5. Glavna posuda. 6. Ispust sa slavinom.

7 i 14 . Rešetka. 8. Cev za sondu termostata.

9. Indikator rada.

10. Dugme termostata.

11. Prekidač.

12. Zaštitnik grejača i držač komandi.

13. Grejač.  

15. Nivo vode

Na njemu smestite tinjalicu (9), termostat (10) i prekidač (11). Ovde i možete izostaviti tinjalicu i prkidač, ali ne i termostat kog možete uzeti iz starog bojlera. Napravite pogodno učvršćivanje za zaštitnik i sve povežite. Ostala je samo još posuda za invertovanje i dekristalizaciju (3). Najbolje je da ona bude napravljena od prohroma ali može i druga pogodna posuda pod uslovom da staje u glavnu posudu označenu brojem 5. Poželjno je staviti nožice visine do 20 sm,  ali o tome odlučite sami

Topljenje voska

Napravite veću vreću (od džaka za kafu) i u nju stavite staro saće i drugi vosak. Stavite donju rešetku na oslonac kao na slici 2. Glavnu posudu napunite vodom iznad ispusta sa slavinom. Kada voda počne da vri možete dodati još voska jer će se tada napraviti mesto u kesi. Kada vosak u kesi omekša, stavite preko kese drugu rešetku (kao na slici 2) i pritisnite letvicom uprtom u oslonac (2). Sav istopljeni vosak biće na površini. Kada smatrate da je dosta voska istopljeno možete ga ispustiti preko slavine. Pomoću termostata možete podesiti tačku vrenja vode. Sada dolijte vodu u glavnu posudu pomoću cevi za dolivanje, i ponovite postupak. U toku ovog drugog zagrevanja možete jednom kesu rastresti. Kad drugi put ispustite vosak u kesi će ostati samo otpad. Kesu ne treba pritiskati već je samo držati ispod ispusta a vosak će sam isplivati na površinu.

Invertovanje sirupa

Opšte je poznata činjenica da je pčelama bolje davati invertovani šećerni rastvor. Ovaj univerzalni uređaj to obezbeđuje na lak način. U glavnu posudu postavite donju rešetku, a preko nje posudu za invertovanje (3). Sipajte vodu kao i za topljenje voska. U posudu za invertovanje sipajte rastvoreni šećer potrebne gustine i dodajte sredstvo za invertovanje. Uključite grejač i podesite temperaturu pomoću termostata. Povremeno promešajte tečnost, pogotovo ako šećer niste lepo rastvorili. Na ovaj način šećer ne može zagoreti a invertovanje će biti korektno. Pošto termostat održava stalnu temperaturu invertovanje se može obavljati i noću. Kada je završeno invertovanje izvadimo posudu za invertovanje i odlijemo sirup. Da bi se ovo lako obavljalo potrebno je da posuda ima ručice o čemu treba razmišljati kod izrade.

Dekristalizator

Iako znamo da kristalisani med nije falsifikat, kupci ga izbegavaju pa ga često moramo dekristalisati. Samo pravilnom dekristalizacijom možemo očuvati sva korisna svojstva meda. Ovaj uređaj nam pomaže u tome. U osnovnu posudu postavimo rešetku, stavimo posudu za dekristalizaciju i u nju kristalisani med. Pomoću cevi za dolivanje vode dolijemo vodu u osnovnu posudu, kao i za topljenje voska. Uključimo grejač na neku nisku temperaturu. Termometrom kontrolišemo temperaturu meda. Pomoću termostata podesimo da temperatura dekristalizacije bude maksimalno 45°C. Obeležimo taj položaj na ručici termostata da ubuduće ne moramo ponovo istraživati. Uvek je ispravnije da se dekristalizacija obavlja duže na nižoj temperaturi.

 

Rojevi

Manji pčelinjaci

Matice

Pribor i oprema

Propolis

Med

CD i DVD

Razno

Kontakt

VAŠ BANER OVDE

Copyright © 2005. Slobodan Ž. Janković; Urednik i webmaster