NIŠTA NIJE TAKO DOBRO, DA NE MOŽE BITI BOLJE!

JOŠ MAJSTORIJA

HomeNovo na sajtuRaniji priloziDownloadsKorisni linkovi

NAŠA PONUDA

Tehnike pčelarenja

Sito-štampa

Geokupole

Uradi sam

 

PREPORUČUJEMOLiteraturaVideoPriče za dušu

Komentari

 

 

 

Prilog broj 24.

 

 

 

Vladimir Bencarić, star 54 godine, živi u jednom selu između Vrbovca i Dugog Sela 30-setak kilometara od Zagreba. Od prije dvije godine hobi mu je i pčelarstvo. Do puno saznanja došao je preko interneta i pčelarskih grupa na internetu.Prve pčele dobio na proljeće ove godine. Svu opremu napravio sam u svojoj skromnoj radionici.

 

 

Poboljšana žičana podnica

Autor: Vladimir Bencarić   

 

Radeći podnicu uvidio sam da mi neće omogućiti ventilaciju košnice za vrijeme kontrole padanja varoe. Da bi to bilo moguće napravio sam otvore na bočnim stranicama podnjaće izmedju mreže i ladice za kontrolu opadanja varoe. Sa unutarnje strane tih otvora stavio sam gustu mrežu, a sa vanjske zaklopke (poklopce) kojima se može regulirati ventilacija u košnici. Ovo rješenje, osim što omogučuje kontroliranu ventilaciju u košnici, takodjer sprečava sakupljanje pčela na doljnjoj mreži.To je naročito korisno za one pčelare koji, kao i ja, imaju fiksna okrugla leta na nastavcima. Također kod pojave grabeži može se leto maksimalno pritvoriti (ili čak podpuno zatvoriti) a da ventilacija u košnici bude i dalje dobra.

 

 

Slika 1.

 

U početnoj izvedbi poklopci za regulaciju ventilacije bili su napravljeni od tankih drvenih letvica (slika 1), ali to se pokazalo loše pošto je drvo upijalo vlagu i nisu se mogli do kraja zatvoriti. Kasnije sam drvo zamjenio pocinčanim limom, i to se pokazalo jako dobrim i jednostavnim za izradu (slika 2 i 3).

 

 

Slika 2.

 

 

 

Slika 3.

 

Na slici 3 se vidi način na koji sam zalemio obične stolarske pante za pocinčani lim i sve zajedno pričvrstio za podnicu. Da nebi dolazilo do padanja poklopca treba pante malo kliještima deformirati na pregibu, a kasnije će možda zbog korozije ići i preteško. Inaće, ovi panti se kod nas zovu " klavir panti " i prodaju se u trakama od 3 metra. Ima ih u željezarijama i prodavaonicama iverice. Režu se škarama za lim ili brusilicom. Između panta i podnice na svaki vijak stavio sam jednu podložnu ploćicu (M6) kao odstojnik da bi se poklopac bolje zatvarao. Otvor za ventilaciju moze biti i drgačijeg oblika kao što se vidi na slici 4.

 

 

Slika 4.

To je slika jedne podnice mojega nukleusa. Na LR i drugim košnicama taj bi otvor trebalo u sredini prekinuti odnosno napraviti dva duguljasta otvora sa prekidom u sredini da nebi došlo do slabljenja i deformiranja bočnih stranica podnice. Ovo rješenje može se primjeniti na već postojećim žičanim podnicama koje imaju barem 2 cm razmak između žičane mreže i ploče za kontrolu varoe. Jednostavno se izbuše odgovarajuće rupe ili se stolarskim frezerom naprave duguljasti otvori. Može se koristiti i ubodna pila. Nadam se da sam ovim tekstom i slikama dao osnovnu ideju ,a svatko je treba prilagoditi prema svojim košnicama i mogućnosti izrade i primjene. U slučaju nekih nejasnoća slobodno me kontaktirajte.

 

Evo još nekih slika:

 

 

 

 

Rojevi

Manji pčelinjaci

Matice

Pribor i oprema

Propolis

Med

CD i DVD

Razno

Kontakt

VAŠ BANER OVDE

Copyright © 2005. Slobodan Ž. Janković; Urednik i webmaster