NIŠTA NIJE TAKO DOBRO, DA NE MOŽE BITI BOLJE!

JOŠ MAJSTORIJA

HomeNovo na sajtuRaniji priloziDownloadsKorisni linkovi

NAŠA PONUDA

Tehnike pčelarenja

Sito-štampa

Geokupole

Uradi sam

 

PREPORUČUJEMOLiteraturaVideoPriče za dušu

Komentari

 

 

Prilog broj 26.      

 

Vladimir Bencarić, star 54 godine, živi u jednom selu između Vrbovca i Dugog Sela 30-setak kilometara od Zagreba. Od prije dvije godine hobi mu je i pčelarstvo. Do puno saznanja došao je preko interneta i pčelarskih grupa na internetu. Prve pčele dobio na proljeće ove godine. Svu opremu napravio sam u svojoj skromnoj radionici.

Bježalica

Kod posjete jednom pčelaru vidio sam ovu bježalicu. Odmah me je privukla njena jednostavnost, odnosno mogučnost izrade u mojoj radionoci. Malo sam bio skeptičan zbog samo 4 izlaza za pčele, ali sam ipak napravio nekoliko komada. Kada sam je u jesen primjenio bio sam oduševljen njenom efikasnošču. Nakon nešto manje od dva dana što sam matičnu rešetku zamjenio bježalicom, u medištu su bile samo dvije pčele!

Kao što vidite iz priloženih slika bježalica je napravljena od lesonitne ploće i drvenih okvira kao odstojnika sa jedne i druge strane.Otvor na lesonitnoj ploći je promjera  6 cm i pomaknut je malo prema prednoj strani jer tu ima i više pčela. Visina kanala za bježanje je od 8—10 mm.Širina otvora na kraju kanala tkođer je 8—10 mm.

(klikni na sliku, za uvećanje)

Kod cijele bježalice ovo je jedina mjera koje se stvarno treba striktno pridržavati.Meni se dogodilo da mi se na izlazu iz jednog kanala zbog premalog otvora zaglavio jedan trut.Poslije sam malo skratio mrežu na kanalima(vidi se na slici 1).

Visina drvenog okvira na strani kanala za bježanje(slika 1) je 15 mm,a sa druge strane(slika 2) je 6 mm.Visna ovog okvira je važna jer pravi razmak između doljnjih letvica satnih okvira(kada je medište gore) i lesonitne ploće,te time omogućava nesmetan prolaz pčela prema otvoru na bježalici.Vanjske mjere treba svatko prilagoditi prema vanjskim mjerama svojih nastavaka.Nadam se da sam ovim prilogom nekome pomogao da napravi jeftinu i dobru bježalicu.

Priredio: Vladimir Bencarić

 

 

Rojevi

Manji pčelinjaci

Matice

Pribor i oprema

Propolis

Med

CD i DVD

Razno

Kontakt

VAŠ BANER OVDE

Copyright © 2005. Slobodan Ž. Janković; Urednik i webmaster