NIŠTA NIJE TAKO DOBRO, DA NE MOŽE BITI BOLJE!

JOŠ MAJSTORIJA

HomeNovo na sajtuRaniji priloziDownloadsKorisni linkovi

NAŠA PONUDA

Tehnike pčelarenja

Sito-štampa

Geokupole

Uradi sam

 

PREPORUČUJEMOLiteraturaVideoPriče za dušu

Komentari

 

 

Prilog broj 27

Priredio: Slobodan Ž. Janković

 

SAKUPLJANJE PROPOLISA

 

Pored već datih priloga o sakupljanju propolisa (prilozi 8 i 14), evo još jednog načina za prikupljanje veće količine propolisa, koji je dosta sličan načinu iz priloga 8 i koji je takođe iz Brazila.

 

Na datim fotografijama, lako je prepoznati suštinu ideje, koja je, kako je i navedeno, vrlo slična ideji iz priloga 8.

Prema fotografijama, za pretpostaviti je da je visina otvora najviše 20 mm.

 

Treba istaći, da pčele, uglavnom, zatvarajući otvore veće visine od 3 mm, u smesu sa propolisom dodaju i znatne količine voska, bar kada se radi o sakupljanju propolisa na našim prostorima. Brazil ima znatno topliju klimu, drugačiju vegetaciju i sasvim je moguće, da u tom reonu, i pored ovako velikih otvora, pčele na iste lepe kvalitetan propolis, sa znatno manje voska.

 

Ono što treba reći je, da otvore treba napraviti na telu u kojem je med (dakle u medištu), jer pčele nagonski, taj deo košnice veoma dobro čuvaju.

 

Kada već pominjemo naše uslove, onda bi možda bilo uputnije, da zbog znatno drugačijih klimatskih uslova i vegetacije, na tela postavljamo odgovarajuće rešetke za sakupljanje propolisa, koje se inače koriste kod nas iznad plodišnih ramova, kako bi se obezbedilo prikupljanje kvalitetnog propolisa. Rešetke mogu biti plastične ili pak drveni ulošci koji imaju prorezane otvore od najviše 3 mm visine.

 

Bio bih zahvalan svim pčelarima sa naših prostora, koji odluče da primene neki od navedenih metoda, pogotovu ovih iz Brazila, da se jave i napišu nešto o postignutim rezultatima, pa da to objavimo na stranicama ovog sajta.

 

Izvor: http://apiculturanatural.foroactivo.net/produccion-de-propoleos-f11/metodo-de-colector-de-propoleos-inteligente-cpi-t24.htm

 

 

Rojevi

Manji pčelinjaci

Matice

Pribor i oprema

Propolis

Med

CD i DVD

Razno

Kontakt

VAŠ BANER OVDE

Copyright © 2005. Slobodan Ž. Janković; Urednik i webmaster