NIŠTA NIJE TAKO DOBRO, DA NE MOŽE BITI BOLJE!

JOŠ MAJSTORIJA

HomeNovo na sajtuRaniji priloziDownloadsKorisni linkovi

NAŠA PONUDA

Tehnike pčelarenja

Sito-štampa

Geokupole

Uradi sam

 

PREPORUČUJEMOLiteraturaVideoPriče za dušu

Komentari

 

 

 

Prilog broj 4.

 

Autor: Dušan Stojković

 

 

 

Dušan Stojković, rođen je 04.06.1936 u Bačini-šira okolina Kruševca. Nastavnik tehničkog obrazovanja u penziji. Hobi mu je inovatorstvo u svim  oblastima, a naročito u pčelarstvu. Za inovacije u pčelarstvu dobitnik je zlatne i srebrne medalje. Nosilac je priznanja ZASLUŽNI PČELAR, Saveza pčelarskih organizacija Srbije.

 

Automatska pojilica - dozator

 

 

Kao što se vidi automatska pojilica ima nekoliko delova.

1. POSUDA ZA VODU To u opštem slučaju može biti veći kanister, manje bure, stari bojler i sl. Važno je da ta posuda neoksidiše, ne prlja i daje neprozirna. Veličinuodredite sami predpostavljajući potrošnju. Kada postavljate ovu posudu ona mora bitidesetak santimetara iznad posude za pojenje pčela. Takođe mora imati mali otvor na poklopcu da bi vazduh mogao da ulazi. Posudu učvrstite da je vetar ne oduva ili obori.

2.  POSTOLjE. Na slici imate predlog zapostolje. Možete i sami smisliti nekinačin aranžiranja. Važno je da i posuda, koja tu stoji, bude iznad posude za pojenje ela da bi voda mogla da teče.

 

3.       BUŽIR Pozicija brojoznačava bužir-crevo zapoveziva-nje posude sa vodom i dozatora.

To je ustvari plastično, neprozirno crevo čiji jeunutrašnji prečnik oko 5 mm.

4.       DOZATOR Dozator je srce automatske pojilice. On automatski dozira vodu u posudi za pojenje pčela. Najmanja visina je oko 10mm, a to se postiže ako dozator postavite na dno posude za pojenje pčela. Ako želite veću visinu podbacite ispod dozatora nešto i za toliko ćete povećati visinu vode. Moj predlog je da ne povećavate visinu. Odredite mesto dozatoru u posudi za pojenje pčela, a zatim preko njega stavite neki teret tako da se ne pomera (keramička pločica, kamen i sl.

 

Dozator funkcioniše na sledeći način.

 

Kada pustite sistem u rad voda preko dozatora dolazi u posudu za pojenje. Kada voda u posudi za pojenje dostigne zadati nivo plovak zatvori ventil i prekida dovod vode. Kada nivo vode u posudi opadne plovak ponovo preko ventila pušta vodu i tako dok ima vode u kanisteru ili buretu.

5. POSUDA ZA POJENjE PČELA. Veličinu ove posude odredute prema veličini pčelinjaka. Ta posuda treba da bude plitka. Ako nemate takvu posudu limarće vam to lako napraviti od poci-nkovanog lima. Uobičajena velilčina  je  600x400x50mm stim da gornja ivica bude ojačana.

Ukoliko niste spremni da napravite odgovarajuću posudu uzmite poklopac košnice, okrenite ga i postavite platičnom folijom. Time ste rešili problem posude. Postavite posudu za pojenje na postolje, sipajte malo vode da vidite da li stoji vodoravno, a onda je učvrstite. Prostor koji ne pokriva dozator postavite nekom tkaninom ili peskom Kada pojilica funkcioniše taj prostor treba da bude samo vlažan Time obezbeđujete veliku površinu za sletanje pčela, a pčele ne stradaju.

POSTAVLjANjE I AkTIVIRANjE. Postavite postolje i vodite raču-na da posuda za pojenje pčela bude vodoravna i da je celo po-stolje dovoljno čvrsto, da ne padne pod teretom ili vremenskim uticajima.

 

Rojevi

Manji pčelinjaci

Matice

Pribor i oprema

Propolis

Med

CD i DVD

Razno

Kontakt

VAŠ BANER OVDE

Copyright © 2005. Slobodan Ž. Janković; Urednik i webmaster