NIŠTA NIJE TAKO DOBRO, DA NE MOŽE BITI BOLJE!

JOŠ MAJSTORIJA

HomeNovo na sajtuRaniji priloziDownloadsKorisni linkovi

NAŠA PONUDA

Tehnike pčelarenja

Sito-štampa

Geokupole

Uradi sam

 

PREPORUČUJEMOLiteraturaVideoPriče za dušu

Komentari

 

 

 

Prilog broj 5.

 Autor: Dušan Stojković

 

Dušan Stojković, rođen je 04.06.1936 u Bačini-šira okolina Kruševca. Nastavnik tehničkog obrazovanja u penziji. Hobi mu je inovatorstvo u svim  oblastima, a naročito u pčelarstvu. Za inovacije u pčelarstvu dobitnik je zlatne i srebrne medalje. Nosilac je priznanja ZASLUŽNI PČELAR, Saveza pčelarskih organizacija Srbije.

 

Večiti stubić - koc

 

U nasim pčelinjacima kočevi - stubići su slaba tačka. Razmišljajući na ovu temu došao sam na ideju da napravim nešto što ne truli, što nije skupo a lako se pravi i postavlja. Ovakve stubiće ja koristim vise od 10 godina, pa pošto su se pokazali dobro, slobodan sam da to ponudim i drugima.
Kao što se vidi, prave se od otpadnog materijala. Uzme se flaša od kisele vode (vrnjci, prolom), napuni se sitnim betonom a kroz zatvarač (koji se prethodno izbuši) ugura se komad rebrastog betonskog gvoždja, prečnika 12 mm (detalj A). On treba da viri napolje oko 25 santimmetara. Kada se to stvrdne na vrhu ili ispod vrha zavari se komadić šparinga na kome ce ležati letva (detalj B). Stubić se postavlja u rupu koja se prethodno izbuši svrdlom (vidi sliku 2).

                        

                          Slika 1.
Šta se dobija ovom inovacijom? Pre svega stubić- koc večito traje, nije skup, ne uništava se drvo, lako se brani od miševa (jer teško puze uz glatku površinu), i lako se brani od mrava (naftirana krpica obmota se oko metalnog dela stubića).

 

Svrdlo za postavljanje stubića

 

 Ovo svrdlo možete upotrebljavati za postaljanje svih vrsta stubića ali je ono namenjeno pre svega za  postavljanje 'VECITOG KOCA - stubića'. Pravi se od otpadnog materijala. Disk (detalj  B) napravite od lima debljine 2-3 mm. Njegov prečnik treba da bude kao pečnik flaše . U sredini se izbuši burgijom 12 mm. pa zatim raseče do centra. Jedan kraj (tamo gde je sečeno) izvije se i naoštri. Kroz rupu fi 12 mm. protne se odgovrajući komad  betonskog gvoždja (koji je prethodno zašiljen) i zavari. Kraj koji nije zašiljen uvucite u komad cevi 3/8 cola (dužine po potrebi) i zavarite. Na vrhu zavarite ručicu (dealj A). 

Pri bušenju posle desetak okretaja izvucite svrdlo i otresite. Postupak ponavljajte dok ne izbušite dovoljnu dubinu. Ako ste preterali sa dubinom vratite malo zemlje i zbijte.

 Pre nego što stavite stubić pokvasite ga da bi lakše zauzeo svoje mesto. Oko stubića zbijte zemlju i on će stajati sasvim čvrsto.

 

Rojevi

Manji pčelinjaci

Matice

Pribor i oprema

Propolis

Med

CD i DVD

Razno

Kontakt

VAŠ BANER OVDE

Copyright © 2005. Slobodan Ž. Janković; Urednik i webmaster