NIŠTA NIJE TAKO DOBRO, DA NE MOŽE BITI BOLJE!

JOŠ MAJSTORIJA

HomeNovo na sajtuRaniji priloziDownloadsKorisni linkovi

NAŠA PONUDA

Tehnike pčelarenja

Sito-štampa

Geokupole

Uradi sam

 

PREPORUČUJEMOLiteraturaVideoPriče za dušu

Komentari

 

 

 Prilog broj 8.

Priredio: Dejan Kreculj

Dejan Kreculj, rodjen 1959. godine u Pančevu, nastavnik u kovinskoj osnovnoj školi, višegodišnji saradnik i član redakcije nacionalnog pčelarskog časopisa “Pčelar”, “Beogradskog pčelara”, novosadskog “Dnevnik-Poljoprivrednika”, urednik pčelarstva  poljopri-vrednog internet časopisa “Poljoprivreda.info”, uredjuje i vodi emisiju “Dobro jutro pčelari” na Radio Kovinu, autor prve digitalne knjige o pčelarstvu u Jugoistočnoj Evropi. Nosilac je priznanja Saveza pčelarskih organizacija za doprinos u razvoju i unapredjenju pčelarstva “Zaslužni pčelar”, diplome “Profesor Jovan Živanović”, “Zlatnog znaka” i “Povelje zaslu-žnih članova” Društva pčelara Beograda za doprinos razvoju pčelarstva Beograda i drugih.

SAKUPLJANJE PROPOLISA

U brazilskom pčelarskom listu «Mensagem Doce» broj 49 iz novembra 1998. godine, u rubrici «Tecnologia Apícola» (tehnika pčelarenja) objavljen je zanimljiv članak pod naslovom «Coletor de própolis Pirassununga» čiji je autor Carlos Eduardo Conceição, o načinu sakupljanja propolisa.

U osnovi ideja je veoma jednostavna i u skladu sa prirodnim ponašanjem pčela. Radi se o adaptiranom plodišnom nastavku košnice kojem su bočne stranice izmenjene tako da omogućavaju kontrolisano stvaranje promaje kroz pčelinje gnezdo. Ako se uzmu klimatski uslovi u ovoj latinoameričkoj zemlji, jasno je zbog čega autor u prikazu svog pronalaska ukazuje na to da on «omogućuje dvostruke efekte proizvodnje: meda i propolisa».

 

 

Plodište adaptirano za sakupljanje propolisa u početnom položaju.

Bočne stranice plodišnog nastavka su napravljene tako da se na njima nalaze užljebljene vodjice za pokretne, klizne, zatvarače napravljene od lesonita. Unutra, neposredno iza kliznih vratanaca, umetnuti su drveni ramovi, plitki okvirići, čija je debljina jednaka debljini zidova košnice.

Na početku sakupljanja vratanca se otvaraju za oko, kako navodi gospodin Conceição, dva centimetra

Proces sakupljanja.

Nakon tri dana u unutrašnjem ramu otvor će biti ispropolisan tako da se sada ova veštačka pukotina na plodištu širi na četiri centimetra od središta, koju će pčele ispropolisati za naredna tri dana. Postupak se potom nastavlja na isti način.

 

 

Ram u potpunosti ispropolisan.

 

U zavisnosti od pašnih uslova i vremenskih prilika jedan ram će biti u potpunosti ispropolisan tokom 26 do 30 dana. Njegova težina je u proseku oko 100 grama čistog propolisa. Jaka pčelinja zajednica, sa prosečno oko 80 000 pčela, može da da svoj prinos u propolisu na čak šest ramova, što izraženo u količini čistog propolisa iznosi oko 600 grama.

Naravno, nad takvim plodišnim nastavkom, iznad matične rešetke ili bez nje, nalaze se normalna medišna tela u kojima se ostvaruje prinos u medu.

Detlaljnije informacije mogu se dobiti od Carlos Eduardo Conceição, Rua Manoel Rodrigues da Silva, 601 - Jd. Anversa, Pirassununga - SP ,13630-000, gde se može i videti ovaj pronalazak.

 

Rojevi

Manji pčelinjaci

Matice

Pribor i oprema

Propolis

Med

CD i DVD

Razno

Kontakt

VAŠ BANER OVDE

Copyright © 2005. Slobodan Ž. Janković; Urednik i webmaster