NIŠTA NIJE TAKO DOBRO, DA NE MOŽE BITI BOLJE!

JOŠ MAJSTORIJA

HomeNovo na sajtuRaniji priloziDownloadsKorisni linkovi

NAŠA PONUDA

Tehnike pčelarenja

Sito-štampa

Geokupole

Uradi sam

 

PREPORUČUJEMOLiteraturaVideoPriče za dušu

Komentari

 

 

 Strana 3

Put u budućnost racionalnog pčelarenja

 

Uticaj ograničenog-stabilnog plodišta i veličine plodišta na život i rad pčelinje zajednice u košnici :

 

Stabilna  veličina plodišta je osnovni faktor u racionalnosti pčelarenja i prinosu meda i   ostalih pčelinjih proizvoda u košnici.     

Stabilna veličina plodišta je osnovni faktor u dužini života pčela i svih jedinki pčelinje zajednice.

Stabilna veličina plodišta je osnovni faktor za dobijanje visoko kvalitetnih matica.

Stabilna veličina plodišta je osnovni faktor u podizanju imuniteta pčelinje zajednice u borbi protiv bakterija, virusa i kljivica i ostalih parazita i neprijatelja pčelinje zajednice.

Stabilna veličina plodišta je osnovni faktor u kvalitetu legla i veličini položenih jaja u košnici.

Stabilna veličina plodišta je osnovni faktor u snazi svake jedinke u košnici.

Veličina plodišta u košnici je osnovni faktor u dužini leta tj. u prečniku iskorišćenja pčelinje paše.

Stabilna veličina plodišta je osnovni faktor u određivanju veličine-kapaciteta mednog mehura radilica i ukupne količine donetog nektara u košnicu.

Stabilna veličina plodišta je osnovni faktor u količini i proizvodnji voska u košnici.

Stabilna veličina plodišta je osnovni faktor u količini utrošene hrane u odnosu na količinu proizvodenog i odnegovanog legla u košnici.

Stabilna veličina plodišta i stabilna količina legla u odnosu na količinu pčela u košnici ima veliki uticaj na ventilaciju u košnici i od velikog je značaja za brzinu prerade nektara u med.

Stabilna veličina plodišta i stabilna količina legla je osnovni faktor u suzbijanju rojevnog nagona pčela i kontrole pčelinje zajednice.

Stabilna veličina plodišta je osnovni faktor u usmeravanju pčela u radu.

Stabilna veličina plodišta i stabilna količina legla u košnici pčelaru omogućavaju racionalno pčelarenje, i povećanje broja pčelinjaka koje pčelar može da opsluži.

Izbor prave veličine plodišta i prave konstrukcije košnice može udesetostručiti i daleko više od toga umnožiti proizvodnju svih pčelinjih proizvoda a posebno meda i u potpunosti izbaciti upotrebu fabričkih šećera.

Zbog svega navedenog i više godina u praksi potvrđenog, dragi moji pčelari nudim Vam moju novu košnicu, (PRIRODNI, TOPLI, OTVORENI, DRVENI INKUBATOR – RODNA VOJA- POTPUNO NOVO KONSTRUKTIVNO  REŠENjE).

Ona Vam pored mnoštva novih međusobno povezanih rešenja omogućuje stvaranje stabilne količine legla u ukrštenom kvadratnom plodištu od 96 000 ćelija saća u dva nastavka, odnosno  u STABILNOM PLODIŠTU ograničenom matičnom rešetkom u jednom nastavku sa 48 000  ćelija.

Ovde pčele na moje iznenađenje i odušavljenje u normalnim pašnim uslovima kada ograničimo maticu u jednom nastavku, smanjuju količinu zaleženog legla tokom 2 meseca (od 1.Juna do 1. Avgusta) ograničenog desetoramnog nastavka sa 9-10 ramova legla na svega 6 – 7 ramova legla ili 25 – 30 000 ćelija zaleženog radiličkog legla, ne smanjujući snagu pčelinje zajednice.

U ovim uslovima svaka pčela dočeka oko tri generacije novo izleženog legla – novih malih pčela i živi od 60 – 65 dana i u ovakvim okolnostima održava se maksimalna snaga pčelinje zajednice kranjske rase medonosnih pčela.

Ovde pčele gotovo iz samo jedne generacije legla na oko 7 ramova ili oko 30.000 radiličkog legla mogu da proizvodu izuzetno kvalitetne zimske pčele.

Takvo zrelo društvo mnogo ranije u jesen prestaje sa odgajenjem legla ne trošeći zalihe hrane porebne za prezimljavljanje i rani prolećni razvoj.

Pčelinje zajednice u ovoj toploj košnici prezimljavaju sa oko 25.000 do 30.000 pčela i u idealnim mikroklimatskim uslovima tokom Aprila meseca iz samo jedne do dve generacije legla razvijaju izuzetno jaku pčelinju zajednicu koja je sposobna za potpuno korištenje npr. bagremove i sledećih narednih paša.

Čak i bez matične rešetke može se odlično iskoristiti bagremova paša, zato što na manjim ali odgovarajućim ramovima pčele vrlo brzo blokiraju maticu u leženju.  

Ovde nema zazimljavanja, nema zimskih gubitaka, nema pogača nema prevešavanja legla- demariranja, i mnogih nepotrebnih otvaranja košnica.

Ovde je sve čisto i prirodno jer je pčelama vraćena mogućnost kontrole nad maticom, tj. vraćena im je mogućnost stvaranja stabilne količine legla.

 

Saće je isto kao u prirodi, dugo tačno onoliko kolika je širina broja ramova(10) u košnici.

Voja ram je visok 190 mm i manji je od normalnog zimskog klubea čija je veličina oko 220 do 250 mm tako da normalno klube uvek zauzima dva ili po nekad i tri nastavka i uvek je u kontaktu sa hranom to jest mednom kapom. A medna kapa zbog dužine ramova viša je za oko 70% od npr. medne kape u LR, DB, pološki ,Fararovoj i drugim košnicama.

Pa pčelinja zajednica sve dok ima imalo hrane u košnici ne može umreti od gladi, što nije slučaj sa mnogim drugim npr. LR, DB, AŽ, Fararovim, pološkama i drugim košnicama (gde mogu da umru od gladi i pored punog nedostupnog nastavka meda sa 20 ili 25 kg.).

Veoma važno je i to što je u našoj košnici od saća u jednom do saća u narednom nastavku razmak svega 24-26mm.

Ovo je jedina košnica na svetu sa pravilnim vertikalno pokretljivim prečnikom pčelinjeg gnezda i ukrštenim desetoramnim nastavcima na kojima se vrši izmena pčela iz toplih srednjih i hladnih krajnjih ulica u pčelinjem klubeu.

Visina ramova u dva ukrštena nastavka jednaka je dužini ramova ili širini ramova u nastavku to jest plodište od 20 ukrštenih ramova čini pravu kocku u kojoj se stvara idealna lako održiva mikro klima, i omogućuje brz proljetni razvoj.

Ramovi Rodne Voje ukupno njih 40 u 4 ukrštena nastavka svi su isti i u pašama 30 ih služi u medištu, gde mogu da nose 50-60 kg meda i 10 u plodištu za održavanje snage maksimalno razvijene pčelinje zajednice.    

 

Prema tome, pošto je cela zima ispred Vas imate vremena da  razmislite i da na vreme bez kašnjenja izaberete pravi put i krenete u susret budućnosti racionalnog pčelarenja.

Hvala Bogu što nam je podario mogućnost da u ovom plemenitom zanimanju i ostalim narodima pokažemo najbolji put u racionalno pčelarenje i put do zdravih pčela, i uz njihovu pomoć- pomoć pčela, mogućnost da racionalno koristimo velike količine darova prirode, tj put ka ekonomičnom i racionalnom pčelarenju.

Neka Vam u ovoj Novoj godini novi izbor bude srećan i neka Vas sreća večno prati, isto tako i svim onim koji ne razumeju vrednost i težinu ovih reči ili iz nekih drugih mogućnosti ne mogu da izaberu pravi put, želim im da ih sreća prati do veka, i još svima skupa želim dobro zimovanje i da nastupajuće radosne dane i svečanosti u miru i radosti provedete. 

 

7.12.2005.g.

u Novom Miloševu 

Pronalazač

Vojo Brstina 

Tel 023-782-015

www.beehivevoja.com                                           

vbrstina@ptt.yu   

Nazad

 

Rojevi

Manji pčelinjaci

Matice

Pribor i oprema

Propolis

Med

CD i DVD

Razno

Kontakt

VAŠ BANER OVDE

Copyright © 2005. Slobodan Ž. Janković; Urednik i webmaster