NIŠTA NIJE TAKO DOBRO, DA NE MOŽE BITI BOLJE!

JOŠ MAJSTORIJA

HomeNovo na sajtuRaniji priloziDownloadsKorisni linkovi

NAŠA PONUDA

Tehnike pčelarenja

Sito-štampa

Geokupole

Uradi sam

 

PREPORUČUJEMOLiteraturaVideoPriče za dušu

Komentari

 

 

PRIČE ZA DUŠU

 

Urednik stranice: dr Farkaš Miroslav, pčelar iz Zagreba, vlasnik i urednik sajta www.pcelinjak.com

 

NAJBOLJI UČENIK

Jednom davno bijaše duhovni učitelj koji je imao  jednog učenika kojeg je volio više od svih drugih,  što je u drugih pobudilo ljubomoru; učitelj je – poznavajući njihova srca – to shvaćao.

“Bolji je od vas i ponašanjem i pameću, reče im. Prepustimo ga iskušenju, tako da i vi to shvatite.

I tada učitelj naredi da mu donesu dvadeset ptica i reče učenicima: “Neka svaki od vas uzme jednu pticu, neka je odnese negdje gdje ga nitko ne vidi, neka je ubije, a zatim ponovo donese.”

Svi učenici tako otiđoše, ubiše ptice i donesoše ih mrtve,

svi - osim omiljenog učenika; on je donio živu pticu.

“Zašto je nisi ubio?” upita ga učitelj.

“Zato što je učitelj rekao da se to treba učiniti negdje gdje nas nitko ne može vidjeti”, odgovori učenik. “Ali, kuda god sam išao, Bog vidi.”

“Vidite li sada stupanj njegova shvaćanja?”  uzviknu učitelj.

”Usporedite ga sa shvaćanjem učenika ostalih.”

Učenici zamoliše Boga za oprost.

 


   

MENJATI SEBE

 

Tvrdi burmanska izreka: "Tko kaže: Takav sam i dosta! da opravda svoje slabosti, već je odlučio svojim životom. On je kamen-živac na dnu bare, osuđen da bude prekriven blatom i tako nestane".


Potreba da se mijenjamo prati nas čitava života, jer: "Živjeti znači: mijenjati se, a savršen biti znači: često se mijenjati", kazao je kardinal Newman. To je životna mudrost o kojoj se isplati često razmišljati.


Neki se mladić tužio američkom piscu Marku Twainu na oca: "Više se ne razumijemo. Svaki dan dolazi do svađa. Toliko je zaostao da ne razumije potrebe današnjeg vremena. Što da učinim prije nego što pobjegnem od kuće? A poznati pisac odgovori: "Ja te potpuno razumijem. Kad sam i ja imao 17 godina i moj je otac bio jako nazadan, nisam ga mogao podnijeti. Kad sam imao 27 godina, moj je otac već bio učinio dosta koraka naprijed, pa se s njime moglo govoriti o svemu. Danas, deset godina kasnije, nećeš možda vjerovati, ali kada ne znam što bih učinio, odem tati da ga pitam za savjet. Vidiš koliko se stari mogu promijeniti!"

Isto vrijedi i za nas. Dapače, još više.


Neki je arapski učitelj govorio svojim učenicima:

"Kad sam bio mlad, bio sam vrlo buntovan, pa sam stalno molio Boga: 'Gospode, daj mi snagu da promijenim svijet!' Kad sam ušao u zrelu dob, vidjevši da se ništa nije promijenilo, molio sam Boga: 'Gospode, daj mi snagu da promijenim svoju obitelj i svoje prijatelje. Bit će dovoljno!' Sada, kad sam ostario i kad su mi dani odbrojeni, počinjem zapravo shvaćati kako sam bio glup. Pa sada molim boga: 'Gospode, daj mi milost da promijenim sebe!' Da sam tako odmah molio, ne bih upropastio najljepši dio svojega života."


Duhovni pisac našeg vremena moli Gospodina: "Neka mi Bog dadne: spremnost da prihvatim stvari koje ne mogu promijeniti; hrabrost da promijenim stvari koje mogu mijenjati; mudrost da jedno od drugoga dobro razlikujem…" (F. Ch. Oetinger).

 


 

Priča:  1.  2.  3.  4.  5. 

 

 

Rojevi

Manji pčelinjaci

Matice

Pribor i oprema

Propolis

Med

CD i DVD

Razno

Kontakt

VAŠ BANER OVDE

 

Copyright © 2005. Slobodan Ž. Janković; Urednik i webmaster